Kun puhutaan hyvinvoinnista, nostetaan usein esiin tutut jutut, kuten riittävän unen ja liikkumisen tärkeys. Sen lisäksi suositellaan tietenkin myös syömään tarpeeksi monipuolisesti. Kaikki nuo asiat ovat tuttuja itsellenikin, mutta tämän vuoden aikana minulle on myös valjennut niinkin yksinkertaisen asian kuin säännöllisen ruokarytmin merkitys. Sitä näkee ja kuulee kyllä korostettavan joka puolella, mutta sen todellinen arvo valkenee kunnolla vasta sitten, kun vatsaongelmia lähdetään toden teolla ratkomaan. Yksi noista ongelmista on jatkuva vatsan turvotus ja tukala olo syömisen jälkeen.

Sain jo parikymppisenä diagnoosin nimeltä IBS, joka tunnetaan paremmin ärtyneen suolen oireyhtymänä. Tuolloin vaiva ei ollut vielä kovinkaan yleinen, eikä minulle kerrottu mitä se oikeasti tarkoittaa. Ajattelin, että minulla on vain herkästi ärtyvä vatsa, enkä voi siihen itse vaikuttaa. Jatkoin elämistä normaalisti ja ajattelin, ettei noilla kolmella kirjaimella olisi minkäänlaista vaikutusta elämääni. Vuosia myöhemmin vaivat kuitenkin pahenivat ja vatsakivut palasivat lähes päivittäisinä. Päädyin muutaman kerran sairaalahoitoonkin rajujen kouristusten ja kipujen vuoksi. Ensin syyksi paljastui tulehtunut umpisuoli, joka leikattiin, ja myöhemmin kärsin munuaiskivistä, mutta sekin vaiva saatiin onneksi hoidettua. 

Tänä vuonna hakeuduin lääkärille jatkuvan turvotuksen ja toistuvien vatsakipujen vuoksi. Sain lopulta diagnoosin IBS:stä uudestaan tämän vuoden alussa. Silloin kävin lääkärin ja ravintoterapeutin kanssa kunnolla läpi, mitä IBS oikein tarkoittaa. Kyseessä on toiminnallinen vatsavaiva, joka on suomalaisilla yllättävän yleinen. Vaivasta kärsii Suomessa jopa 300 000. Tyypillisimpiä oireita ovat nimenomaan vatsan turvotus, jatkuva tukala olo tai kipu vatsassa. Myös ummetus ja ripuli saattavat vaihdella. Itselläni ongelma oli sitä luokkaa, että mitä tahansa söinkin, turposin sen jälkeen kuin ilmapallo ja näytin siltä kuin olisin loppumetreillä raskaana. Tämä vaikutti myös todella suuresti itsetuntooni, jonka kanssa olen muutenkin kamppaillut läpi elämäni. Eikä vaiva ollut pelkästään esteettinen, vaan sen mukana tulevat kivut olivat niin kamalat, että välillä jopa liikkuminen tai istuminen oli vaikeaa. Vatsaongelmista läpi elämän kärsittyäni uskallan sanoa, että fyysinen kipu on välillä ollut niin rajua, että se on oikeasti tuntunut siltä kuin olisi kuolemaisillaan.


Alkuvuodesta aloin perehtyä vaivaan paremmin, vaikka se ensin stressasikin. IBS rajoittaa tiettyjä ruoka-aineiden käyttöä ja kieltää osan kokonaan, mutta sen kanssa pystyy elämään, vaikka alkuun panikoinkin, että mitä enää pystyisin syömään. Olen vielä kaiken lisäksi ollut kasvissyöjä jo kymmenisen vuotta, mikä rajoittaa jo osaksi ruokavalintoja. En syö edes kalaa, mutta vegaani en kuitenkaan ole. Kananmunia ja muita eläinperäisiä tuotteita kyllä syön.

Ravintoterapeutin kanssa kävimme läpi FODMAP-ruokavaliota, jota suositellaan IBS:n oireisiin. Siinä ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet minimoidaan. FODMAP-lista ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, sillä se mikä aiheuttaa vaivoja toiselle, voi toiselle sopiakin. Esimerkiksi avokado on ns. kiellettyjen listalla, mutta itse silti silloin tällöin syön sitä, koska se on terveellistä ja erinomainen hyvien rasvojen lähde. Kaalit ja palkokasvit, kuten pavut tai herneet ovat kuitenkin itselleni melkeinpä ehdottomalla ei-listalla. Niistä vatsa turpoaa heti. Sipuli tekee saman ja kaikki sokerialkoholit eli poliolit, kuten ksylitoli, sorbitoli, mannitoli ja maltitoli, joita käytetään monesti makeutusaineina. 


Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tarjolla on ainoastaan sellaista ruokaa, mikä sisältää itselleni sopimattomia ruoka-aineita. Pyrin tietenkin viimeiseen asti välttelemään niitä, mutta aina se ei ole tilanteesta riippuen mahdollista. Varsinkin, jos ruokaväli on jo venynyt liian pitkäksi, saatan nälkäisenä maistaa jotain vähiten vahingoittavaa vaihtoehtoa, joka sisältää turvottavia ruoka-aineita mahdollisimman vähän. 

Nykyään arjessani on yllättävien tilanteiden varalle uusi ravintolisä, johon tutustuin yhteistyön merkeissä. Kun ensi kertaa kuulin I say -kapseleista, olin toiveikas. Kapselit on nimittäin juurikin suunniteltu turvotuksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä helpottamaan IBS-oireita. Näiden lisäksi kapseleita suositellaan myös ilmavaivojen aiheuttamaan epämukavuuden tunteeseen ja lievittämään turvotuksesta aiheutuvaa kipua. Kapseleita voidaan ottaa joko aterian yhteydessä tai ennen nukkumaanmenoa. Enimmäisannostus päivässä on aikuisille ja yli 14-vuotiaille lapsille 6 kapselia, mutta kerralla vain 1-2 kapselia. Lisäksi 6-14-vuotiaat lapset voivat käyttää valmistetta maksimissaan 3 kapselia päivässä, yhden kerrallaan. Nykytiedon mukaan kapseleita voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana, mutta on kuitenkin suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa asiasta ennen tuotteen käyttöä, jos on raskaana tai imettää.

Parasta kapseleissa on se, että ne eivät kuormita kehoa, vaan ne tukevat elimistön luonnollisia prosesseja. Kapselit sisältävät ainoastaan 125mg simetikonia ja 1mg piparminttuöljyä. Simetikoni vähentää kaasukuplien pintajännitystä, jolloin kaasukuplat häviävät tai sulautuvat yhteen. Pienemmät kaasukuplat pääsevät helpommin kulkeutumaan pois suolistosta. Simetikoni helpottaa oloa myös vähentämällä kipua aiheuttavaa suolen venymistä. Piparminttuöljy puolestaan rentouttaa suoliston sileää lihasta vähentäen vatsakipuja ja suolen seinämän kouristuksia sekä kaasunmuodostusta. Se myös lisää sapen nesteiden eritystä, mikä tukee ruuansulatusta. Vaikuttavina aineosina toimivat siis vain simetikoni ja piparminttuöljy, jonka on kaikissa julkaistuissa tutkimuksissa huomattu auttavan lumelääkettä tehokkaammin IBS:ään liittyvän kipuun, vatsan tukalaan oloon ja myös vatsan turvotukseen. Itse kapseli on valmistettu eläinperäisestä gelatiinista, mutta kapseleita ei ole testattu eläimillä. 

Itselläni I say -kapselit ovat nykyään käytössä lähes päivittäin. Jos syön isomman aterian, esimerkiksi pastaa (vaikkakin gluteenitonta), saatan ottaa yhden tai kaksi kapselia ennen sitä ehkäistääkseni turvotusta. Useimmiten otan kuitenkin yhden kapselin illalla ennen nukkumaanmenoa. Piparminttuöljy tuntuu hieman jopa viilentävältä, joten kapselien rauhoittavan vaikutuksen oikeasti tuntee vatsassa. Turvotusta laskevan vaikutuksenkin voin allekirjoittaa, vaikka en kuitenkaan lähtisi syömään mitä sattuu ja popsimaan aina kapseleita maksimimäärää perään. Kapselit ovat hyvä hätäapu ja tuki kiireiseen arkeen, mutta suosittelen silti kiinnittämään huomiota säännölliseen ruokarytmiin ja siihen, mitä syö. Minulla oli aiemmin tapana syödä vain pari kolme kertaa päivässä "niin paljon kuin mahtuu" -tyylillä, mutta nykyään pyrin syömään useammin ja pienempiä annoksia kerrallaan. Sekin auttaa osaltaan turvotuksen aisoissa pitämiseen, kun ei aina venytä vatsalaukkua äärirajoilleen. Kapselit olen kokenut joka tapauksessa hyödyllisiksi ja hintakin on mukavan edullinen, joten aion kyllä jatkossakin hankkia lisää näitä - vaikka hätävaraksi. 

I say -kapselit ovat saatavilla 12,60-13,95 euron hintaan (30 kapselia / pkt). Valmistaja Sabora Pharma. 

Onko siellä ruudun takana hengenheimolaisia vatsaongelmien ja turvotuksen suhteen? 










*Yhteistyössä Sabora Pharma. 

11 kommenttia:

  1. Olen kyllä huomannut, että jotkin ruoka-aineet aiheuttavat ongelmia vatsan kanssa. Niitä oppii aika nopeasti välttelemään. Hienoa, että olet saanut apua vaivaasi ja löytänyt esim. nämä pillerit auttamaan oloasi.
    Mukavaa viikonloppua Mia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kun joku ruoka-aine saa aikaan aivan hirveän olon, ei siihen kyllä toiste mielellään koske, vaikka tilanne olisi mikä. Toisaalta stressi välillä sekoittaa, kun joskus oireet voi johtua yksinään siitä, vaikka ajattelisikin, että kyse on vain sopimattomasta ruoka-aineesta. Mua ravintoterapeutti neuvoi, että erilaisia ruoka-aineita kannattaa kokeilla stressittömässä tilassa, jolloin tietää oikeasti, sopiiko ruoka-aine vai ei. Mutta siinä onkin sitten oma haasteensa, siis stressin minimoimisessa :D

      Poista
  2. Mää oon itse diagnosoinu ittelleni IBS:n. Lapsesta asti ollu tämä ns. ripulipainotteinen IBS. Jotku ruoat just aiheuttaa järjettömiä mahakipuja ja ripulia. Vältän niitä pahimpia oireiden aiheuttajia. Mulla auttanu tähän ihan älyttömästi se, että aloin pari vuotta takaperin syömään maitohappobakteereja. Syön niitä päivittäin. Huomaa kyllä aika pian, jos on jääny vaikka viikoksi syömättä ni oireet palaa. Toki mulla edelleen oireita tulee normaalia kovemmassa stressissä ja nää pahimmat ruoat kans aiheuttaa edelleen, mutta siksihän niitä välttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maitohappobakteerit on varmasti hyväksi! Mäkin syön niitä, ihan vaan, että pysyisin terveenä ja vatsakin olisi rauhallisempi. Mullakin pahimmat ruoka-aineet aiheuttaa niin järjettömät kivut, että siitä on leikki kaukana. Vatsaan liittyvät kivut on ehkä kamalinta mitä tiedän, vaikka aikamoisia migreenikohtauksiakin oon käynyt läpi. Ja joo, stressi on kyllä vatsalle niin tuskaisa vihollinen ja ylipäätään terveydelle niin pahasta... Sen kun vaan oppisi minimoimaan ja olematta stressaamatta stressaamisesta :D

      Poista
    2. Itselleni tulee gluteenista ja kovista rasvoista aivan hirveitä kipuja. Niin järkyttäviä ettei kukaan muu kuin saman kivun kokeneet ymmärrä sitä. Syön probiootteja varmuuden vuoksi vaikka eivät ne kipuja poista. 2016 lokakuussa sairastuin, kivut olivat jatkuvia. Elämän asenne ja arvot menivät ihan uusiksi. Olin valittanut aivan turhasta. Ei se löysä maha minua haittaa, vaan ne kovat kivut. Kun ne iskee siihen ei mikään auta.

      Poista
  3. Mulla on maitohappobakteerit ostoslistalla kun pääsisi käymään luontaistuotekaupassa :) nämäkin ovat varmasti hyvä vaihtoehto, mulla onkin kaapissa jotain piparminttukapseleita. Söin eilen tuoretta leipää ja lopputulokset saattaa arvata...välillä on vaan niin kamala himo leipään ettei sitä voi vastustaa ;) mulla pahimmat IBS oireiden aiheuttajat ovat avocado, tuore vehnä- tai ruisleipä ja pasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin tiedän tuon leivänhimon! Mä RAKASTAN leipää! Just sellaisia muhkeita sämpylöitä ja patonkeja! Paahtoleipääkin söin ennen ihan urakalla... Ihan kamalaa ollut jättää kaikki leivät hyllyyn kauppareissuilla, mutta nykyään ostan vaan 100% kauraleipää. Ne vatsa kestää ilman oireita. Ja välillä leivon itse gluteenittomia sämpylöitä ja muita leipiä :) Kyllähän niistäkin vatsa turpoaa, jos ihan älyttömästi syö, mutta ei ainakaan tuu sitä älytöntä kipua samalla, minkä vehnä aiheuttaa.

      Poista
  4. Minä syön gluteenitonta ja laktoositonta ruokavaliota - välillä sorrun ja se tuntuu vatsassa todellakin. Mutta joskus myös muulloinkin ja pohdin mitä jäänyt huomaamatta, vai onko kyse jostain muusta aineksesta. Tuo kuulostaisi hyvältä. Piparminttu-öljyä itse asiassa käytänkin, kun suolisto-ongelmaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni myös gluteeniton ruokavalio, samoin laktoositonta olen joutunut syömään jo vuosia, ainakin kun kotimaisista tuotteista on kyse. Ulkomailla vatsa kestää hyvin kaikenlaiset tuotteet. Johtuu varmaan siitä, kun Suomessa maito käsitellään niin eri tavalla. Suosittelen kyllä pitämään nämä kapselit mielessä, ovat hyvä pika-apu arjessa! :)

      Poista
  5. Kyllä, täällä yksi hengen heimolainen ongelma vatsan kanssa. Jo lapsesta asti olen tämän riesan kanssa jotenkin elänyt. Minulle vatsakivut ja turvotus saattavat tulla ihan hetkessä jonkin ruuan yhteydessä. En ehdi edes syödä lautasta tyhjäksi kun housut jo pingottavat ja vatsaan koskee. En ole käynyt tutkimuksissa mutta jokin sukuvika tämä on. Välillä voi syödä vaikka betonia ja ruuveja eikä vatsa ole moksiskaan. Sitten kun turvottaa ja koskee niin tuntuu että vesikin vaan pahentaa oireita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän tunteen! Itselläni on aivan sama juttu, että oireet saattavat tulla ihan hetkessä, riippuen mitä syö. Vaivan kanssa on kamala elää ja kyllä sitä tekee kaikkensa, että voisi syödä ja nauttia ruuasta normaalisti. Uskon, että stressillä on iso vaikutus vaivaan, ainakin itselläni. Luulen, että siitä ylipäätään ongelma on alunperin itselleni tullutkin ja suolisto mennyt aivan sekaisin. Katson kyllä nykyään tarkkaan, mitä tulee syötyä, mutta avain ongelman ratkaisuun on varmasti kuitenkin myös stressi, joka pitäisi saada hyvään hallintaan. Siinä onkin ensi vuodelle tavoitetta. Toki annoskoolla ja ruokarytmillä on myös merkitystä ja kokonaisuudella ylipäätään. Kaikkihan vaikuttaa kaikkeen. Tsemppiä sinullekin vatsaongelmien kanssa!

      Poista

Kysymyksiä, mietteitä, ajatuksia? Jätä kommentti!